Kom op tegen Kanker

Alleen zijn we sterk, samen zijn we sterker!

By 13 februari 2019 No Comments

Op de fiets mis je niets – Memorial Marinus van Kuringen.

Sedert 3 jaar dragen we ons steentje bij aan de werkgroep Kom Op Tegen Kanker Hamont-Achel. Dit door het organiseren van de “Memorial Marinus van Kuringen”

Graag schets ik even het ontstaan van de memorial Marinus van Kuringen.

Mensen zullen misschien mijn vader, Marinus van Kuringen, nog kennen. Hij was een gepassioneerd fietser en heeft menige fietstochten georganiseerd in Hamont en omstreken. Hij kon er echt van genieten om zowel wielertoeristen als recreanten een mooie fietsbeleving aan te bieden.

Helaas is hij in 2013 getroffen door darmkanker. Gepassioneerd zoals hij was, ging hij de strijd tegen kanker aan. Na succesvolle operaties en chemotherapieën, blijkt in 2015 alsnog dat de kanker onherroepelijk heeft toegeslagen. Nuchter heeft hij toen besloten om te berusten in zijn lot en zonder palliatieve chemo volop te genieten van zijn familie en vrienden. Dit heeft hij nog 1,5 jaar kunnen doen.

Op 29 september 2016 heeft hij uiteindelijk de strijd tegen kanker verloren. Na een emotioneel afscheid met vrienden en familie, heeft hij het dappere besluit van euthanasie genomen.

Bij dit afscheid heeft, Carlo Hermans, een goede vriend, het voorstel gedaan om een memorial te organiseren ter ere van Marinus. Dit om zijn passie van fietsen verder te zetten. Mijn vader was geëmotioneerd en blij dat we dit wilden doen.

Slechts enkele weken na zijn overlijden, hadden we de daad bij het woord gevoegd en hebben we samen met WTC de bevers, de wielerclub waar mijn vader voorzitter van was, de eerste afspraken gemaakt om de memorial te organiseren. Dit in samenwerking met de Vlaamse Wielrijdersbond. De bond waaronder WTC De Bevers fungeert.

Gezien de strijd die hij heeft gevoerd tegen kanker, leek het ons gepast om de opbrengst te schenken aan Kom Op Tegen Kanker. We hebben toen contact opgenomen met de werkgroep van Kom Op Tegen Kanker Hamont-Achel. Ze hebben ons hierin logistiek en informatief goed bijgestaan. Waarvoor nogmaals dank. Het is bewonderenswaardig hoe gedreven deze groep mensen zich al jaren inzetten voor dit goede doel.

Op de bewolkte 1 oktober 2016, 1 jaar na het overlijden van mijn vader, was het dan zover. De eerste memorial Marinus van Kuringen. Wat waren we gespannen maar oh zo trots. We waren ervan overtuigd dat op één van die wolken Marinus met een glimlach zat toe te kijken.

Qua voorbereiding was alles top verlopen. Dit mede dankzij de logistieke steun van De Vlaamse Wielrijdersbond, Cyclewear, Itek en de Stad Hamont-Achel. Helaas waren de weersverwachtingen slechter als ze uiteindelijk zijn geweest. Waardoor we iets onder onze verwachtingen presteerde. Het eindtotaal op de eerste editie was 250 deelnemers.

Als kers, op de voor ons al prachtige taart, konden we rekenen op een financiële bijdrage van maar liefst 250 euro door PASAR Hamont-Achel. Bij pasar, toen nog vakantiegenoegens, heeft mijn vader zich vanaf het prille begin ingezet. Het is dan ook mooi dat het bestuur mijn vader niet vergeten is.

Door de inkomsten van inschrijvingen, giften en een wedstrijd pompoen raden. Kwamen we voor deze eerste organisatie op een mooi bedrag uit.

Gezien de vele positieve reacties van deelnemers en sympathisanten, hebben we meteen na de eerste rit besloten om er een vervolg aan te breien. Uiteindelijk organiseren we op zaterdag 28 september 2019 de 4e Memorial Marinus van Kuringen.

Tenslotte wil ik nadrukkelijk WTC De Bevers, familie en vrienden danken voor hun tomeloze inzet om steeds de memorial te organiseren en tot een goed einde te brengen. Uiteindelijk zullen we genoodzaakt zijn om ooit een laatste editie te organiseren. Desondanks zijn we trots op wat een belofte op een “sterfbed” heeft teweeg gebracht voor zoveel anderen en dat de gedachte van Marinus “Op de fiets mis je niets”’ levendig is gehouden.

ALLEEN ZIJN WE STERK, SAMEN ZIJN WE STERKER !

Leave a Reply