Vandaag viert de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving in het UZ Leuven de geboorte van ‘Generatie Rookvrij’. Vanaf dit jaar worden in ons land immers de eerste kindjes geboren die rookvrij zullen opgroeien. Generatie Rookvrij wil dat kinderen die 18 worden in 2037 onomwonden kunnen claimen ‘ik behoor tot de eerste rookvrije generatie’.

Om dat te bereiken moeten plaatsen waar kinderen komen zo veel mogelijk rookvrij worden, want zien roken, doet roken. Om de geboorte te vieren, start Generatie Rookvrij vandaag een campagne waarbij alle kersverse ouders dit jaar een kinderboekje cadeau krijgen. Op het geboortefeest leggen kinderen ook al tekenend uit wat rookvrij opgroeien voor hen betekent.

Elke ouder hoopt dat zijn kind gezond zal zijn. Rookvrij opgroeien is daar een wezenlijk onderdeel van. Meer nog, 93 % van de Belgen staat achter het recht van kinderen om rookvrij op te groeien. Om ervoor te zorgen dat rookvrij de norm wordt, is Generatie Rookvrij samen met vele partners druk in de weer om zoveel mogelijk omgevingen waar kinderen komen, volledig rookvrij te maken. Zo worden baby’tjes vanaf nu beschermd tegen tabaksrook en kunnen ze later spelen en zich amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt.


Leave a Reply