Kom op tegen Kanker roept ministers van Volksgezondheid Maggie De Block en Jo Vandeurzen op om expertisecentra op te richten voor mensen met hoofd- en halskanker. De organisatie doet die oproep naar aanleiding van het rapport dat het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vandaag over de aandoening publiceerde. ‘Door ervaring en expertise in de zorg voor patiënten met hoofd- en halskanker samen te brengen in een beperkt aantal ziekenhuizen, redden we levens’, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

Het KCE stelt vast dat de zorg voor patiënten met hoofd- en halskanker verspreid is over 99 Belgische ziekenhuizen. De helft van die ziekenhuizen ziet jaarlijks vier of minder patiënten. Nochtans hebben ze een significant hogere overlevingskans in ziekenhuizen die jaarlijks meer dan 20 hoofd- en halskankers verzorgen. Het kenniscentrum raadt daarom aan om de zorg voor hoofd- en halskanker te centraliseren in expertisecentra. Op vlak van diagnosestelling en behandeling kan er zo vooruitgang worden geboekt.

Kom op tegen Kanker pleit er al langer voor om complexe en zeldzame kankerbehandelingen in een beperkt aantal ziekenhuizen te concentreren. Onlangs maakte minister De Block bekend dat er expertisecentra komen voor mensen met slokdarm- en pancreaskanker. Ook voor patiënten met hoofd- en halskanker moet dat gebeuren. Enkel zo krijgen de patiënten de garantie op de meest kwaliteitsvolle zorg.

Leave a Reply