Kom op tegen Kanker verwelkomt de maatregel van minister Maggie De Block om pancreas- en slokdarmkankerchirurgie te concentreren in enkele gespecialiseerde ziekenhuizen. Hoe meer ervaring een ziekenhuis immers heeft, hoe meer kans een patiënt heeft op een succesvolle behandeling. Vanaf 1 juli 2019 mogen daarom alleen ziekenhuizen die minstens twintig complexe slokdarm- en pancreasoperaties per jaar doen, die ingrepen nog uitvoeren. ‘Dat is een belangrijke stap om de kwaliteit van dergelijke complexe en zeldzame ingrepen te verbeteren’, zegt Kom op tegen Kanker-directeur Marc Michils.

Overeenkomst

Vandaag besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block om pancreas- en slokdarmkankerchirurgie te concentreren in enkele gespecialiseerde ziekenhuizen. Ziekenhuizen die complexe slokdarm- en pancreasoperaties willen uitvoeren, moeten met het RIZIV een overeenkomst afsluiten. Die overeenkomsten leggen aan ziekenhuizen nog andere voorwaarden op. Zo moeten ziekenhuizen beschikken over voldoende artsen-specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen. De zorgkwaliteit die ziekenhuizen bieden, zal opgevolgd worden, door het meten van kwaliteitsindicatoren, zoals sterfte 30 en 90 dagen na de operatie.
Om wachtlijsten te vermijden, geldt tot 2020 nog een overgangsmaatregel. Samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen kunnen de operaties nog blijven doen, als ze samen ten minste 20 operaties halen. Vanaf 2020 moeten die samenwerkingsverbanden de operaties concentreren in één ziekenhuis. 

Belangrijke stap

‘Dit is echt een grote stap in de goede richting’, aldus Marc Michils. Alleen artsen en ziekenhuizen die jaarlijks een minimumdrempel halen, kunnen complexe operaties goed uitvoeren. Zo sterven er bijvoorbeeld minder mensen in de ervaren ziekenhuis. Een voorbeeld: voor slokdarmkanker sterft gemiddeld 3,9 % van de patiënten binnen de 30 dagen na de ingreep, terwijl dat in centra met minstens 20 ingrepen per jaar 1,3 % is. Voor pancreaschirurgie ligt het gemiddelde sterftecijfer op 3,9 % na 30 dagen, tegenover 1,7 % in centra met minstens 20 ingrepen per jaar.

Leave a Reply